Lámete si hlavu, aký slávnostný obed uvaríte cez víkend? Zajac na smotane bude skvelá voľba a určite si všetci veľmi pochutnajú. Príprava je síce trošku náročnejší, ale sme presvedčení, že nejedna gazdinka tento recept zvládne. V prvom rade je dôležité, aby jedlo bolo poriadne ochutené. Tiež je dôležité staršieho zajaca prvý naložiť do marinády, tým mäso krásne zmäkne a bude vláčne. Ak je mäso mladé, do marinády dávať nemusíte.

zajíc

Medzi základné suroviny patrí cibuľa, maslo, soľ, čierne korenie, bobkový list, múka, voda, smotana, rastlinný olej a v neposlednom rade chutné zajačie mäso. Labužníci môžu pridať kúsok slaniny a zaliať mäso bielym vínom alebo použiť šľahačku a brusnice.

Postup určite hravo zvládnete

Postup je síce málinko zložitejšie, ale každá šikovná kuchárka ho hravo zvládne. Ak ste sa rozhodli, že použijete aj slaninu, tak urobte do mäsa otvory a do nich slaninu vložte a následne obaľte v čiernom korení. Na masle opražte do zlatista cibuľku a pridajte mäso, ktoré potom osoľte a okoreňte, potom prilejte trochu vody a poduste do mäkka. Ak ste sa rozhodli, že recept trošku oživíte, podlejte mäso bielym vínom, uvidíte, že zajačie mäso dostane úplne vynikajúci chuť. Potom až bude mäso úplne mäkké, vyberieme ho a do zvyšnej šťavy vmiešajte múku.

grafika

Pridajte trochu vody a dobre povarte. Teraz môžete pridať smotanu a mierne ju nechať prehriať. Aby bola omáčka úplne krásne čistá, tak ju na záver prelejte cez sitko. Tým zbavíte omáčku drobných nečistôt. A máte takmer hotovo! Teraz môžete podávať. Na tanieri mäso prelejte omáčkou a môžete podávať napríklad s knedľou. Pre skutočné labužníkov odporúčame pridať trochu šľahačky a brusnicový džem. Mňam, to bude dobrota. Uvidíte, že zožnete pochvalu od všetkých hostí a určite si budú chcieť pridať ďalšiu porciu.